«

»

Sep 23

EXCLUSIEF: Van Gerwen, Van der Voort en Van de Pas vertellen over samenwerking met XQmax Darts

Ruim een jaar geleden werd bekend dat Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Benito van de Pas de overstap maakten naar het dartsmerk XQmax Darts, wat valt onder het Nederlandse bedrijf ACM Products. Een nieuw dartsmerk op de markt, dat onder meer dartpijlen, flights en dartborden ontwerpt.

Van Gerwen, Van der Voort en Van de Pas poseren voor diverse foto's. Foto: Dartsjournalist.com

Van Gerwen, Van der Voort en Van de Pas poseren voor diverse foto’s. Foto: Dartsjournalist.com

Onlangs was Dartsjournalist.com aanwezig bij een fotoshoot, waar Van Gerwen, Van der Voort en Van de Pas zichzelf lieten fotograferen voor de productenlijn van hun sponsor. Redacteur Pieter Verbeek maakte gebruik van deze gelegenheid door interview af te nemen met de betrokkenen, waarbij onder meer gesproken werd over de samenwerking met XQmax Darts.

”Bij toeval zijn wij er in gerold”, zei Hans Blom, samen met Paul Wijne de bedenker achter XQmax Darts, aan Dartsjournalist.com. ”Het vorige merk waar Michael en Vincent voor speelde klopte bij ons aan voor distributie van hun producten. Doordat wij veel sporten importeren en distribueren en van jongs af aan de dartsport volgen, hebben wij deze twee spelers leren kennen. Toen ze niet met hun vorige sponsor verder wilden, hebben wij één van onze merken van de plank gehaald en dit aan het darten gekoppeld. De gesprekken met de spelers verliepen vlot, waardoor we snel een akkoord hadden.”

Van de Pas zorgde dit seizoen voor een kleine verrassing door de finale te bereiken van de International Darts Open na onder meer een zege op Michael van Gerwen. Foto: Carsten Alt/PDC Europe

Van de Pas zorgde eerder dit seizoen voor een kleine verrassing door de finale te bereiken van de International Darts Open na onder meer een zege op Michael van Gerwen. Foto: Carsten Alt/PDC Europe

Benito van de Pas was wellicht de opvallendste naam van de drie spelers die een contract aangeboden kreeg bij het Nederlandse bedrijf. Zijn goede prestaties in het eerste deel van 2014, met onder meer een halve finaleplaats op een Pro Tour-toernooi en een zege op Michael van Gerwen tijdens de Gibraltar Darts Trophy, waren niet onopgemerkt gebleven. Ook Unicorn en Target wilden ‘Big Ben’ graag inlijven, maar Van de Pas koos dus voor XQmax Darts.

”Ik ben zeer tevreden met de samenwerking met XQmax Darts, het is tevens mijn eerste grote sponsor. Mijn zelfvertrouwen is hierdoor gegroeid, waardoor ik beter ben gaan gooien. Ik had ook aanbiedingen gekregen van Unicorn en Target, maar ik koos voor XQmax Darts omdat dit een Nederlands merk is. Ik had ook veel met Michael en Vincent gesproken en die hebben mij destijds goed geholpen. We trekken veel met elkaar op en daar leer je veel van. Michael is de nummer één van de wereld en Vincent vertelt mij ook dingen die ik kan gebruiken.”

Ook Van Gerwen en Van der Voort bevestigden dat zij destijds een goede keuze hebben gemaakt door de samenwerking aan te gaan met XQmax Darts.

”Ik heb het heel erg naar mijn zin met Vincent en Benito, ik denk dat we een leuk team vormen. Hetzelfde geldt ook voor Paul en Hans”, aldus de nummer één van de wereld.

Hetzelfde gold ook voor Van der Voort: ”XQmax Darts was een nieuw merk. Dat ACM Products een Nederlands bedrijf was vonden wij fijn, aangezien je anders alleen maar met Engelse bedrijven te maken hebt. Het klikte meteen met Paul (eigenaar ACM Products red.) en Hans (verantwoordelijk voor XQmaxDarts red.), we gingen bij elk gesprek met een goed gevoel weg. De communicatie onder elkaar is goed en dit alles bij elkaar is natuurlijk heel belangrijk. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het voor Michael en mijzelf een hele goede uitkomst is geworden.”

Van Gerwen en Van der Voort gaven ook aan dat het feit dat XQmax Darts een Nederlands merk is, niet de belangrijkste reden was om een samenwerking aan te gaan, maar dat het wel een groot pluspunt was.

‘Mighty Mike’ zei dat het totale plaatje belangrijk was. ”Het gaat om het totale pakket. Je gaat niet alleen voor het geld of voor het bedrijf, het moet alles bij elkaar een goede formule zijn. Dit was het geval bij XQmax Darts en daarom hebben wij hiervoor gekozen. ACM Products is een groot bedrijf met veel financiële mogelijkheden en dat gaat ze in de toekomst zeker helpen om heel groot te worden.”

Vincent-van-der-Voort460807102-700x357

Vincent van der Voort kan zijn handen in de lucht steken na een moeizame overwinning op John Henderson in de eerste ronde van het PDC WK 2015. Foto: Lawrence Lustig/PDC

”Zeker niet de belangrijkste reden, maar wel een onwijs groot pluspunt”, vulde Van der Voort zijn landgenoot aan. ”XQmax Darts kan gewoon met de grote jongens meedoen. Ze kunnen concurreren met bijvoorbeeld Unicorn, Harrows, Winmau en Target. Dat is heel snel gebeurd en daar hebben wij het ook van te voren over gehad. Het is natuurlijk mooi dat dit al zo snel kan.”

Op de World Cup of Darts na, worden er bij de PDC uitsluitend singlewedstrijden gespeeld. Op de vraag of een goede samenwerking binnen zo’n team dan wel belangrijk is omdat darten een individuele sport is, vertelde ‘The Dutch Destroyer’ dat het binnen zo’n klein team wel van belang is.

”Als er meer spelers bij zouden komen, zou het niet zoveel uit maken. In dit geval gaat het over Michael, XQmax Darts en ik. In zo’n klein groepje is het zeker belangrijk. Benito zit er ook bij, maar met hem hebben wij wat minder te maken. Dit neemt echter niet weg dat het belangrijk is dat hij het ook naar zijn zin heeft.”

Waar de meeste fabrikanten jaarlijks tientallen nieuwe producten uitbrengen, is bij XQmax Darts niet echt de drang om dat voorbeeld te volgen. Volgens Van der Voort komt dat omdat zij geen spelers zijn die snel van pijlen veranderen.

”Wij kunnen in principe aan alles komen wat we nodig hebben. Wanneer dit nodig zou zijn, wordt het meteen geregeld en kunnen wij langskomen om alles te bekijken en te proberen. Maar je hebt bepaalde spelers die vaak van pijlen wisselen, maar het drietal van XQmax Darts doet dat niet. Dit betekent ook dat je minder met innovatieve dingen bezig bent, maar het is dus niet zo dat het niet gedaan kan worden. Wij hebben in Michael de nummer één van de wereld die bijna alles wint, dus waarom zou je willen veranderen?”

Peter Wright is wel een speler die vaak van pijlen wisselt. Bijvoorbeeld eerder deze maand tijdens de European Darts Trophy in Mülheim. De flamboyante Schot speelde tot aan de halve finale met hetzelfde setje pijlen. Maar in de halve finale tegen Van Gerwen, slechts een uur na zijn kwartfinalewedstrijd, kwam Wright met een ander setje pijlen op de proppen. ‘Snakebite’ verloor dit duel overigens van een uitstekend spelende Van Gerwen. Mede dankzij een gemiddelde van ruim 106 gaf ‘MvG’ zijn tegenstander geen kans op de overwinning. Zowel Van Gerwen als Van de Pas toonden weinig begrip voor het gewissel van Wright.

MVG WITH THE TROPHY

Michael van Gerwen poseert met de beker van de World Matchplay 2015 na zijn 18-12 zege op James Wade in de finale. Foto: Lawrence Lustig/PDC

”Het begon bij hem al tijdens het WK (2014 red.), toen hij een grandioos toernooi gooide en daarna meteen van pijlen wisselde. Ik kan dit soort dingen persoonlijk niet begrijpen. Je hebt bepaalde spelers die het heel vaak doen; Raymond van Barneveld, Simon Whitlock en Peter Wright doen het. Maar James Wade, Gary Anderson, Vincent en ik doen het bijna nooit. Je kunt er niet echt wat van zeggen.”

”Het is niet slim. Het is beter als je met dezelfde pijlen blijft gooien, anders ga je te veel twijfelen denk ik”, voegde Van de Pas daaraan toe.

Van Gerwen zei ook dat hij denkt ”dat het weinig met de omzet van Wright’s sponsor te maken heeft”. Van der Voort denkt juist dat het een tegenovergesteld effect zou hebben. ”Ik denk dat het een omzet remmende werking heeft. Je kunt eigenlijk nooit zeggen dat je met het setje van Peter Wright gooit, want hij wisselt steeds. Ik weet niet wat zijn uitgangspunt heeft, of hij echt op zoek is naar het perfecte setje en dat het na een tijdje altijd weer tegenvalt. Het zou kunnen dat het van zijn sponsor moet, maar dat zou voor hem een hele slechte zaak zijn denk ik.”

Volgens de spelers is het eerste jaar van hun samenwerking met XQmax Darts dus goed verlopen. ACM Products ziet in de toekomst zeker nog mogelijkheden om nog verder te groeien in de dartswereld.

”Wij zien zeker nog groei in de dartsbranche. Dit zal op verschillende manieren mogelijk zijn; bijvoorbeeld door meerdere spelers te contracteren, meerdere producten op de markt te brengen en door nog meer landen (naast Engeland, Duitsland, België, Nederland, Luxemburg, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Zuid Afrika en Denemarken red.) wereldwijd te bereiken met onze producten. Nieuwe spelers hebben wij altijd op het oog, maar we proberen selectief en in goed overleg met de andere spelers hiermee om te gaan. Wij prefereren positieve kwaliteit boven kwantiteit”, besloot Hans Blom namens ACM Products.

Share Button