«

»

Aug 25

In De Schijnwerpers (1): Jerry Hendriks zowel aan de oche als buiten de oche bezig met darts

Na ruim een jaar afwezigheid keerde Jerry Hendriks begin juni bij de Dutch Darts Masters 2015 terug op het podium bij de PDC. ‘The Electric’ verloor eind 2014 na twee lastige jaren bij de PDC zijn Tour Card en sindsdien is er het één en ander veranderd in het leven van de Limburger. In de eerste editie van onze nieuwe rubriek ‘In De Schijnwerpers’, sprak Dartsjournalist.com met Jerry Hendriks, die naast zijn dartscarrière momenteel ook werkzaam is bij Embassy Sports Germany.

”Sinds de maand juli werk ik als accountmanager voor Embassy Sports Germany in de Benelux. In feite ben ik de contactpersoon voor Nederlandse, Belgische en Luxemburgse klanten. Zij waren op zoek naar iemand die de rol van accountmanager kon vervullen en aangezien ik een economische studie heb afgerond en al vier jaar door BULL’S Darts wordt gesponsord, was de link snel gelegd en kwamen ze bij mij uit.”

Jerry Hendriks account manager 2

”Op dit moment steek ik hier twintig tot dertig uur per week in, naast mijn baan bij DAF in Eindhoven. Ik wil full-time met darten bezig zijn, dit is mijn sport en daar ligt mijn hart gewoon. Het is nog steeds mijn droom om een ‘echte’ topdarter te worden. Echter, ik ben pas 26 jaar en darten kan je nog tot een latere leeftijd op hoog niveau doen.”

Als één van de weinige professionele darters heeft Hendriks in 2012 een HBO-studie afgerond, waar hij drie jaar later dus veel profijt van heeft. Hendriks geeft toe dat zijn opleiding veel tijd heeft gekost, maar dat deze inspanning achteraf een juiste beslissing is gebleken.

”Ik heb bij de jeugd altijd goed gepresteerd, ik ben in 2003 jeugdwereldkampioen (WDF World Youth Cup red.) geworden, waardoor ik voor de keuze stond om vol voor het darten te gaan of om ook een studie te volgen om eventueel wat achter de hand te hebben. Ik leerde altijd heel makkelijk, dus ik heb gewoon mijn studie afgemaakt. Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar ik heb mijn bachelordiploma gehaald en ik ben blij dat deze inspanning zich heeft uitbetaald.”

Naast zijn baan op het kantoor, is Hendriks natuurlijk ook nog actief als darter. Doordat zijn sponsor (BULL’S Darts red.) ook onder Embassy Sports valt, zijn werkgever dus, is het eenvoudiger om zijn zakelijke en sportieve werk te combineren, zo gaf ‘Electric’ aan.

”BULL’S Darts is een sponsor van mij, dus als ik het een periode druk heb met darten, dan zijn zij de eerste die begrijpen dat het darten voorrang heeft. Zij hebben er natuurlijk ook baat bij als ik op het podium sta, want ik heb hun logo op mijn shirt.”

In 2012 stapte Hendriks over van de BDO naar de PDC. Ondanks dat hij er niet in slaagde om een Tour Card te winnen op de PDC Qualifying School, draaide de Nederlander wel een relatief goed seizoen. Hendriks plaatste zich voor de UK Open, European Championship en het PDC World Championship. Op het EK bereikte hij de laatste 16 na een 6-2 overwinning op Mensur Suljovic, waarna Phil Taylor met 10-7 te sterk was. Op het WK strandde Hendriks wederom tegen ‘The Power (3-1 red.), na een knappe 3-0 zege op Wayne Jones in de eerste ronde.

In 2013 en 2014 vielen de resultaten terug, waardoor Hendriks zijn Tour Card kwijtraakte. Een poging om opnieuw een Tour Card te halen, nadat hij deze in 2013 wel haalde, mislukte. Hendriks geeft aan dat hij in januari een nieuwe poging gaat wagen om een Tour Card te winnen voor volgend jaar.

”Het is bij de PDC niet zo gelopen als ik hoopte, maar volgend jaar ga ik het weer proberen, allereerst met het spelen op de Q-School. Darten is mijn droom, en ik denk dat ik spijt krijg als ik deze droom niet probeer na te jagen. Echter vond ik wel dat er geld binnen moest komen, ik moet sparen en als dat niet met darten lukt, dan moet ik een andere manier zoeken”, wat Hendriks dus gelukt is met zijn baan bij Embassy Sports.

”Ik wil nog één keer proberen om er voor honderd procent voor te gaan. Als het dan niet lukt, helaas, dan vind ik mijn eigen weg wel. Ik geniet gewoon als ik op dat podium sta en ik vind ook dat ik daar thuis hoor. Maar mijn niveau moet nog wel omhoog geschroefd worden en daar ben ik mee bezig op dit moment. Ik houd niet van opgeven; ‘winnaars geven niet op en opgevers winnen nooit’, dat is altijd mijn motto geweest.”

”Misschien is het wel goed geweest dat ik mijn Tour Card ben verloren. Ik kan weer op nul beginnen, een paar toernooien bij de BDO gooien, er een leerjaar van maken en dan volgend jaar weer met frisse moed een nieuwe start maken.”

”Ik kan beter als wat ik in 2012 heb laten zien. Als ik mijn eigen niveau haal, dan kan ik van elke speler in de wereld winnen. Daar geloof ik echt in. Ik moet dan wel constanter worden om in de top mee te draaien, want uiteindelijk mijn doel is. We zien wel hoe ver ik kom, ik moet er gewoon zelf aan werken.

Jerry Hendriks in actie op de Dutch Darts Masters 2015. Foto: Carsten Alt/PDC Europe

Jerry Hendriks in actie op de Dutch Darts Masters 2015. Foto: Carsten Alt/PDC Europe

In juni deed Hendriks in ieder geval al wat vertrouwen op met het oog op volgend seizoen. ‘Electric’ plaatste zich na overwinningen op onder meer Mareno Michels en Benito van de Pas voor het hoofdtoernooi van de Dutch Darts Masters, het jaarlijkse Euro Tour-evenement in Nederland. In de eerste ronde leverde Hendriks een knappe prestatie door Wes Newton, tweevoudig Premier League Darts-deelnemer, uit te schakelen door een 6-3 zege. Bij de laatste 32 was Terry Jenkins met dezelfde cijfers te sterk voor de Limburger, desondanks kon Hendriks terugkijken op een goed toernooi.

”Het was een top weekend. Ik had net een nieuwe sponsor erbij, die hadden overigens ook een samenwerking met het toernooi in Venray. Dat je dan voor eigen publiek, na eerder een aantal overwinningen op goede spelers in het kwalificatietoernooi, een mooie partij neerzet en wint, is gewoon grandioos en dat smaakt naar meer. Ik wil altijd die motivatie blijven houden, dat gevoel wil ik gewoon hebben.”

In een aantal jaar is de populariteit van het darten in Nederland enorm gestegen. Hendriks zegt dat dit komt door het succes van de Nederlandse spelers, wat ook goed nieuws is voor hemzelf.

”Het is goed voor het darten in Nederland dat er zo veel Nederlands succes is. Paar jonge spelers zoals Benito van de Pas die het goed doen en natuurlijk Michael van Gerwen, die de nummer één van de wereld en bijna alles wint. Het geeft meer publiciteit, waardoor de sport populairder wordt. Dat is alleen maar goed, ook voor spelers als mij natuurlijk.”

Share Button