«

»

Dec 06

INTERVIEW met Van der Voort deel 1: ‘Vanaf nu focus op het WK’

Over bijna twee weken begint Vincent van der Voort aan zijn vijftiende WK-deelname. Acht keer speelde ‘The Dutch Destroyer’ op het PDC-wereldkampioenschap, en nimmer verloor de 39-jarige darter uit Purmerend in de eerste ronde.

In het eerste deel van het interview met Dartsjournalist.com blikt Van der Voort vooruit op zijn terugkeer in het Alexandra Palace, de plek waar hij bij de vorige editie van het WK de kwartfinale haalde. In de loop van deze week volgen nog drie delen van het uitgebreide interview met de voormalig UK Open-finalist.

vincent-van-der-voort-partypokercom-world-grand-prix-lawrence-lustigpdc_16spxjzlgpn5v1lniu88zjqbhi

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Afgelopen weekend speelde Van der Voort zijn laatste grote toernooi voorafgaand aan het PDC WK 2016. Na een eenvoudige 6-1 zege op Justin Pipe in de eerste ronde, wachtte zijn goede vriend Michael van Gerwen bij de laatste 16. ‘Fast Vinnie’ kwam nog wel met 2-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 6-10 van de nummer één van de wereld. Van der Voort behield wel zijn vijftiende positie op de wereldranglijst en kan ‘Mighty Mike’ daardoor pas eventueel in de finale treffen van het wereldkampioenschap. De Noord-Hollander vertelt dat hij weinig voldoening haalt uit de wedstrijden die hij tegen de Brabander speelt.

”Je speelt natuurlijk niet graag tegen elkaar. Als ik dan aan de andere kant van de loting kom, is dat voor ons allebei leuker. Wij halen weinig voldoening uit de wedstrijden die wij tegen elkaar spelen.”

”We hebben het allebei lastig om tegen elkaar te gooien. Maar op een gegeven moment gaat het talent de overhand nemen en dat heeft hij gewoon meer als ik en dan gooit hij op een gegeven moment veel makkelijker.”

Van der Voort ontloopt door zijn status als vijftiende reekshoofd weliswaar Van Gerwen in derde ronde, maar in regerend wereldkampioen Gary Anderson treft ‘VvdV’ een andere wereldtopper wanneer beide spelers hun eerste twee wedstrijden winnend afsluiten.

”Ik had graag wat hoger gestaan op de wereldranglijst, maar dat is nu eenmaal niet zo. Ik begon het jaar heel goed, maar daarna is het een periode wat minder gegaan”, concludeert Van der Voort wanneer hij terugkijkt op dit seizoen. ”Uiteindelijk sta je op de plek waarop je staat, dat is niet anders.”

Een dag na zijn terugkomst uit Minehead stond de loting voor het WK op het programma en dat was voor Van der Voort het moment dat de focus op het PDC-wereldkampioenschap gericht werd.

Van der Voort in actie tegen Van Gerwen op de Players Championship Finals. Foto: Lawrence Lustig/PDC

Van der Voort in actie tegen Van Gerwen op de Players Championship Finals. Foto: Lawrence Lustig/PDC

”Zodra de Players Championship Finals klaar zijn, ben je met het WK bezig. Als een dag later de loting is verricht, dan begin je er wel steeds meer aan te denken omdat dat het moment is waarop het begint. Zeker als je hoort wie je tegenstander is, dan weet je dat het vanaf nu serieus is.”

”Je merkt aan zoveel dingen dat het wereldkampioenschap anders is dan de andere grote toernooien. De aandacht die het WK krijgt is veel groter. Ik krijg meer berichten van kennissen en vrienden. Die krijg je tijdens de andere toernooien ook wel, maar tijdens het WK staat ineens m’n hele inbox vol als je hebt gespeeld. Daar merk je wel aan dat het WK veel meer leeft.”

”De voorbereiding op het wereldkampioenschap blijft hetzelfde in vergelijking met de andere toernooien. Ik train niet zo heel vaak met andere spelers. Mijn aandachtspunt ligt bij mijn dubbels, omdat dat vooral het mindere punt is van mijn spel. Gewoon goed voorbereiden, daar heb ik nu twee weken de tijd voor. Veel uren maken aan het oefenbord en dan bouw ik dat een beetje af in de laatste week.”

In de eerste ronde van het PDC WK 2016 kruist Van der Voort de degens met Laurence Ryder. Zeker geen slechte loting, toch is ‘The Dutch Destroyer’ op zijn hoede tegen winnaar van de DPA Australian Grand Prix. Brendan Dolan of Kyle Anderson zijn de mogelijke tegenstanders voor Van der Voort bij de laatste 32.

”Op papier is dit een goede loting. Alleen je moet waken voor onderschatting. Vorig jaar haalde hij de tweede ronde van het WK na een zege op Justin Pipe, dan weet je wel dat hij goed kan darten. Ik weet dat het slechter had gekund, maar je moet altijd van jezelf uitgaan. Het is natuurlijk ook lekker als je in de eerste ronde meteen een hele goede wedstrijd gooit, dan ga je ook met vertrouwen de rest van het toernooi in.”

”Dolan staat op dit moment buiten de top-16, maar hij heeft jarenlang in de top-16 gestaan, dat is gewoon een goede darter. Van Anderson heb ik het idee dat hij hoger op de ranglijst had kunnen staan als hij alles had gespeeld. Het zijn beide goede darters, maar qua ritme denk ik dat ik beter tegen Anderson kan spelen. Aan de andere kant; Dolan heeft nog iets van mij tegoed vanwege zijn overwinning op de World Matchplay.”

Share Button